Cum sa iti stimulezi sistemul imunitar?

În ansamblu, sistemul imunitar face o treabă remarcabilă in a apăra organismul împotriva microorganismelor cauzatoare de boli, dar uneori clacheaza din cauza stilului de viata si a agentilor externi, astfel un germene invadează corpul cu succes și te imbolnavesti.

Ideea de a stimula imunitatea este adorata de oricine, dar capacitatea de a face acest lucru s-a dovedit a fi extrem de dificila din mai multe motive. Primul motiv ar fi exact faptul ca sistemul imunitar nu este o singura entitate ci un sistem dupa cum ii spune si numele.

Pentru a funcționa bine, este nevoie de echilibru și armonie intre partile componente ale acestuia. Mai sunt încă multe de aflat pentru ca cercetatorii nu stiu totul despre complexitatea și interconectarea raspunsului imun. Pentru moment, nu sunt dovedite nici științific legături directe între stilul de viata si functiei imune îmbunătățite.

Dar asta nu înseamnă că efectele stilului de viata asupra sistemului imunitar nu sunt interesante și nu ar trebui să fie studiate. Un numar destul de mare de cercetători sunt implicati in explorarea efectelor dietei, exercitiilor fizice, vârstei, stresului psihologic, suplimentelor din plante, și a altor factori ce actioneaza asupra răspunsului imun, la animale și la om.

Deși rezultate interesante sunt în curs de dezvoltare, până acum acestea pot fi considerate preliminare numai. Asta pentru ca cercetatorii inca incearca sa inteleaga cum functioneaza sistemul imunitar și cum să interpreteze masuratori ale functiei imune.

Desi date concrete nu au fost extrase din cercetari, obeservatiile preliminare au aratat ca un stil de viata sanatos determinat de cel putin 30 de minute de activitate fizica pe zi, un consum de 2-3 litri de apa pe zi, cel putin sapte ore de somn pe zi, trei mese si cel putin doua gustari pe zi, evitarea sau eliminarea din alimentatie a alimentelor supraprocesate (a zaharurilor si si carbohidratilor in special) si inlocuirea acestora cu vitamine, fibre, zaharuri, proteine si grasimi din alimente neprocesate (fructe, legume, lapte neprocesat, carne alba, peste etc), executarea de activitati ce relaxeaza mintea si creierul si excluderea produselor farmaceutice din rutina zilnica pentru cea mai mica simptoma inconfortabila duc la o rata mai mica de imbolnavire, deci se poate considera ca sistemul imunitar isi face treaba si ne mentine sanatosi daca este mentinut intr-o stare buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *