DIETA SI SISTEMUL IMUNITAR

Ca orice alta forță de luptă, armata sistemului imunitar are nevoie de hrana de calitate. Razboinicii sistemului imunitar au nevoie de hrana buna oferita in mod regulat. Oamenii de stiinta au demonstrat de mult ca oamenii care trăiesc în sărăcie și sunt subnutriti sunt mai vulnerabile la boli infecțioase decat cei care au parte de hrana la discretie. Cu toate acestea, nu se stie sigur dacă rata crescută a bolii este cauzată de efectul malnutriției asupra sistemului imunitar. Există încă relativ puține studii ale efectelor nutriție asupra sistemului imunitar al oamenilor, și chiar mai puține studii care leaga efectele nutritiei direct la dezvoltarea de boli.

Există studii privind efectele schimbărilor nutriționale asupra sistemelor imunitare ale animalelor, dar din nou există puține studii care abordează dezvoltarea unor boli la animale, ca urmare a modificărilor în imunitate. De exemplu, un grup de cercetatori a constatat ca la soareci, dietele cu deficit de proteine reduce atât numărul, cat și funcțiile celulelor T si macrofage și, de asemenea, reduce producția de anticorpi.

Există unele dovezi că diferite deficiențe de micronutrienți – de exemplu, deficiențele de zinc, seleniu, fier, cupru, acid folic, și vitaminele A, B6, C, și E – modifica raspunsurile imune la animale. Cu toate acestea, impactul acestor schimbări ale sistemului imunitar asupra sănătății animalelor este mai puțin clar, iar efectul deficientelor similare asupra răspunsului imunitar uman nu au fost inca evaluate. Dar stagiul acestei cercetari este intr-o etapă promițătoare, cel puțin pentru o parte din micronutrienți.

Deci, ce puteți face?

Dacă bănuiți dieta dumneavoastra nu va ofera toti micronutrientii de care aveti nevoie, poate că nu va plac legumele sau alegeți pâinea albă in detrimentul cerealelor integrale. Adaugarea in meniul zilnic a mineralelor si vitaminelor, preferabil din alimente de provenienta naturala, neprocesate, aduce beneficii de mai multe tipuri pentru sanatate dincolo de orice alte posibile efecte benefice aduse asupra sistemului imunitar, pe cand dozele exagerate ale unei singure vitamine, nu. Mai mult nu este neaparat mai bine. Cercetatorii investigheaza potentialul imunitar de stimulare oferit de diferiti nutrienti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *